Skötsel av Split Bamboo Spön

Det är lätt att tycka att skötselråd är många och krångliga. Men att behålla ett split bamboo spö i god kondition handlar främst om att använda sunt förnuft. Omsorgsrutinerna blir givna och enkla:

 • Förvara spöet hängande i t.ex. en garderob. Där är det säkert torrt och mörkt och med en jämn värme. Heller inga solstrålar. Häng det fritt, med de grövre ändarna neråt.

 • Efter fiskedagens slut torkas spöet av med t.ex. lite hushållspapper. Stoppa inte ned det iEn väldigt fin Harr fodral/spötub innan det är helt torrt.

 • Foga samman spödelarna genom att skjuta ihop holkarna utan vridningar. Håll händerna så nära holken som det går. Kommer spödelarna snett, dra isär holken och försök på nytt. När spöet ska delas håller man i stället händerna långt ifrån varandra. Rullen bör också ha tagits bort. Orsaken är att man vill undvika sidpress i holken, vilket gör den svårare att dra isär.

 • Tvinga aldrig spöet över sin förmåga med alltför långa kast, onödigt tunga linlyft eller med en för tung lina. Ryck inte ner fastnade flugor med det, och liknande.

 • Ge akt på Din kaststil. Många vrider t.ex. handleden i bakkastet. Andra har en benägenhet att vinkla spöet onödigt brant ut från kroppen. Allt sådant belastar någon sida av spöet mer än en annan och spöet blir efterhand varaktigt böjt, ett s.k. "set".

 • Håll holkarna rena. Torka av hanholken med t.ex. hushållspapper och använd en örontops för honholken. Använd inga kemiska medel för de kan "torka ut" nickelsilvret. Nickelsilver innehåller nämligen zink som gör det självsmörjande.
 • Har spöet ett oljebonat rullfäste behöver det då och då lite kokt linolja som gnids in. Slarvar man med detta kommer rullfästet att suga fukt och det kan bli svårt att ta bort flugrullen efter en regnig dag.

 • Om en holk visar sig besvärlig att dra isär, är det bra om man har någon till hands.
  Man fattar ena handen nära den kärvande holken och den andra handen ett stycke ner på motsatt spödel.
  Så ber man den andra personen fatta motsvarande grepp från andra hållet.
  På så sätt får man inte bara dubbel dragkraft utan minskar risken för sidpress så gott som helt.
  Den mest besvärliga holk lossnar förvånansvärt lätt med denna metod.

Holkfix small