När fiskare diskuterar bambuspön lutar gärna konversationen över mot frågor av mer eller mindre spekulativ natur.
Man vill gärna tro att bambuspöet är omvälvt av någon slags mystik, att "de gamla mästarna" hade diverse hemligt hokus-pokus för sig för att förbättra spöna, ungefär som när musiker talar om Stradivarius´genialitet.
Naturligtvis hade man en del trick för att förbättra, men kultstatusen har nog frambringats av fiskare som inte vet så mycket om materialet. Därav har säkert de flesta myter/fördomar om bambu skapats.
Ett spö varken står eller faller om byggaren gör si eller så, förutsatt att han kan sina saker.
Skillnaderna i tillvägagångssätt ger normalt effektskillnader inom några få procent. Översatt till praktisk effektivitet betyder det t.ex. skillnader i kastlängd i storleksordningen 20-50cm. Frågan är om det är värt besväret...
Lagring av bambu?
Måste bambu ha en ålder av 40 – 50 år för att vara så där riktigt bra?
Genom värmehärdning driver man ut fukt och säkert en del andra ämnen också, en uttorkningsprocess alltså. Det är ungefär vad som också sker vid lång lagring, givetvis mindre extremt...
Om en bambustock är gul och fin efter ett år eller två är den klar att användas. Den duger gott.
Flamhärdning eller ugnshärdning?
Själv har jag alltid flamhärdat, mest beroende på att jag inte vill ha en stor, skrymmande ugn stående, och jag har därför anpassat mina metoder efter detta.
Har man handlag nog för flamhärdning är det en smidig process. Kan man inte tekniken och därmed får omväxlande ljusa och mörka partier i spöet, bör man skaffa sig en ugn.
Vilken roll spelar härdningen?
Värmehärdning gör bambufibrerna spänstigare till viss grad och är därför önskvärd.
Dock gör det inte ett spö kraftfullare så att det t.ex. kan kasta mycket längre eller orka med en tyngre lina, vilket många tror. Dock ger det spöet lite mera stadga och mycket motståndskraftigare mot s.k. "sets" (se annat kapitel).
Värdet av tjockt fiberlager?
De längsgående bruna fibrerna omgivna av ett foder av ljusare "buffertmaterial", som man kan se på en itusågad bambustock är de som ger bambun dess spänst och kraft. *
Tjockleken på detta skikt av "power fibres" är dock inte avgörande för hur spänstigt ett normalt öringspö (laxspön är givetvis någonting helt annat) blir, det är spöets tapering.
Tänk på att bambun själv växer i rörform och förlitar sig på ett starkt ytterskikt till skillnad från t.ex. trädet som förlitar sig på sin kärnved.
Bambun innehåller ju egentligen bara luft innanför sitt "skal". Skälet till detta övervärderande av ett tjockt fiberskikt, som ibland grasserar, kanske kommer av att man ibland sett någon legendarisk spömakare posera med bottenänden på en bambustock framför glasögonen.
Sannolikt hade han främst stockens rakhet i tankarna när fotot togs; en rak stock medför arbetsbesparingar och får den mindre benägen att "resa sig" vid t.ex. fräsning, den vanligaste tillverkningsmetoden bland professionella.
Måndagen den 12 September 2011 fick jag mitt livs harr.
Den mätte 62 cm och av expertis bedömdes den därför väga 2,2 kg.
Fisken tog på “AnderbUrg nr. 16”(SupAr-puppan) och spöet var ett 9 fots med min nya,snabbare para-aktion,men den stora hjälten var den hullinglösa Maruto-kroken som inte rätade sig det minsta trots de stora påfrestningar den utsattes för.
Tack för att du var alert och förevigade mitt stora ögonblick!
Bambuspön är väl ganska sköra?
Så använd dem och låt dem inte bara hänga på väggen.
Däremot ska man se upp så att en skadad lackyta inte förblir oåtgärdad. Tränger fukt in i spöet bryts det efterhand ner som allt annat organiskt material. Och ett spö ska vara lackat, ej impregnerat!!!
Enligt reklamen ska vissa spön vara "impregnated to the core, impervious to water". Det är de inte.
Hålls inte impregneringen efter med t.ex. någon bonolja kommer fukt att tränga in vid minsta lilla skada och spöet ruttnar inifrån.
Roger Persson, Hässleholm ,med en "Trollemölling" tagen på ett 7´9´´ Semi-Parabolic # 4-5
Är de inte väldigt tunga?
Alla kan orka med ett spö som kanske väger 30-40gram mer förutsatt att det inte är ett långt enhandsspö.
Snarare är det så att bambuns följsamhet under kastet gör spöna behagligare trots den ökade vikten.
Gränsen för ett för långt spö ligger för de flesta fiskare runt 8´6´´ - 9 fot.