Några kommentarer

Anderbergspön i aktion kan du se på dessa DVD-filmer som kan beställas från 
www.fiskeprofiler.se

Torrflugefiske i strömmande vatten     Våtflugefiske i strömmande vatten     Nymffiske i strömmande vatten


Carl Anderberg är porträtterad i följande böcker:

Bamboo Makers          Splitting Cane

    ISBN 4-88536-511-2                          ISBN 0-8117-0008-9

samt i dessa tidningar

FlyRod & Reel July/August 2000    Flugfiske i Norden Nr 3 2009

FlyRod & Reel                             Flugfiske i Norden
July/August 2000                         Nr 3 2009


MyrsethI dag kom spøet levert på min dør, alt vel! :)
For et vakkert spø! Den er testkastet på verandaen med en dobbeltapert klasse 5 line, og spøet kjentes bra ut fra første kast. Fantastisk aksjon! Jeg gleder meg nå til å få den med på tur som ikke blir lenge til :)

Takk for dette smykket av et spø!

Med vennlig hilsen
Elisabeth Myrseth
Tromsø

 

 


Mitt klass 5 spö som du byggt åt mig är en pärla.Leo Oras
Förutom att den kastar bra så är det något magiskt med den.
Idag fångade jag sex harrar, endast en harr släppte. Så brukar det vara.
Aktionen gör att den följer harren vid drillningen på ett mjukt och följsamt sätt.

Leo Oras
Kvissleby

 


Bjorn Ostlun smallTorrflugefiske i Midsommartid.
Väl medveten om vilka stora öringar som huserar i sjön föll spövalet för dagen på ett Parabolic Extreme 8'6" #6.
Tillsammans med en DT-lina kunde jag göra långa kast såväl som försiktiga presentationer.
Spöet drillade på bästa sätt stor fisk på tunn tafs. En fiskedag som inte hade lyst lika starkt i minne utan mitt Anderberg-spö.

Med de bästa hälsningar,
Björn Östlund, Sundsvall

 

 

 

 


” Det nya spöet, åtta fot långt och tredelat, skjuter enkelt ut min femmans lina över vattenytan.
Kvällen på Rena var tänkt att gå i harrens Klingbergoch i örings tecken, men övergick istället till olika kastövningar. Sidokast, kurvkast, fallskärmskast och Reach-kast, alla utmaningar klarades galant.
Aldrig förr hade jag känt ett spö och en lina arbeta i en liknande harmoni."

Johan Klingberg

 

 

 


Jan AkeJag hade fiskat i min lilla å i mer än 40 år, med glas- och kolfiberspön, innan jag fick tillfälle att provkasta ett splitcanespö, signerat Carl Anderberg. Mitt intresse var därmed väckt. Så efter Carl varit med som gästfiskare i den lilla ån, skred han till verket och tillverkade ett spö, med egenskaper som skulle passa mig och min hemå. Det blev ett 7 fot, Super Parabolic för linklass 4 eller 5.

Vilket lyft! Spöet gav mig möjlighet till riktigt korta kast med endast några decimeter fluglina utanför toppöglan. Något som kolfiberspöna inte riktigt klarade av. Även  längre kast i åns större höljor innebar inga som helst problem. Dessutom är spöet underbart att underhandskasta med, speciellt med en WF-lina med kort klump.

Jan Åke Fritzon

 


I must say what a Pleasure it is to see Birgitta casting her new rod, it works so well with no effort required.
She christened her rod ChrisWSunday morning with a nice rainbow on iron blue dun.

She wilk tell more herself, she is so happy and excited.

/Chris Wittington

 

Chris och jag åkte ut Söndag morgon. Vi hade stället för oss själva. Perfekt tidpunkt för mig att " kasta in mitt spö ", det tog inte lång tid.
Jag kan inte uttrycka i ord hur nöjd och glad jag är med mitt spö. Kastar perfekt, sitter bra i handen och känns helt enkelt toppen, perfekt.

Jag "Rollcast" bättre än någonsin och det med vänster hand, fast jag är högerhänt. Fick en fin regnbåge på blue dun, hade en till på kroken men tog med sig flugan, en Cahill, och simmade iväg.

Visste ju från mitt och Chris bambu spön i Sverige att ett spö byggt av dig skulle göra stor skillnad. 
Jag har ju ett helt perfekt bambu spö anpassat efter mig plus estetiskt för ögat. 

Tack Carl för att du byggt åt mig detta "estetic pleasing rod"  Aktionen och sättet att kasta kommer att göra det möjligt för mig att fiska mer.
Det gör mig inte lika trött i nacke och armarna att använda, det amerikanska spöet blir upphängt för gott. 

Birgitta  Whittinger    Birgitta

 


SonnyHej  Carl, nu börjar säsongen närma sig sitt slut även om några regnbågar till ska frestas. Jag njuter varje gång jag tar ner spöfodralet från garderoben, åker iväg till öringvatten och monterar de perfekta spödelarna till ett magiskt verktyg för fiske.

Ditt hantverk känns optimalt för både handen och själen. Så glad att jag fick möjlighet att köpa det. (Anders, som köpte ett likadant tillverkat av Stefan är också lyrisk). 

Mvh Sonny van Rooijen

 

 

 

 


Hej Carl,

Petter anlände för ett par timmar sedan. Han hade flugor och spö med sig.
Tusen tack för flugor, skira och fint bundLassena torrflugor som ska provas i Pärlälven vad det lider. Även någon våtfluga kommer med.

Ja, jag har självklart provkastat spöet: Lika fantastiskt i aktionen som det förra(8´parabolic ultra)! Hur kommer det sig att dina spön kastar så mycket bättre än vad många andra rosade spöbyggare kan få till? Är du magiker? Dessutom är spöt precis så enkelt, självklart och vackert som jag någonsin kan önska! Jag erinrar mig en episod omskriven av en viss Captain T.L.Edwards när Alexander Grant kastar 74 yards och en åskådare utbrister:-There must be something electrical going through the rod...jag misstänker det samma med dina spön, hur du nu får det till?

Mvh
Lasse Sundström


TordHar under 3 dagar fiskat med dina spön här uppe i Älvdalen .....både i Österdalälven och Rotälven och fått flera öringar och Harr.

Jag är lyrisk över spöna, precis allt som jag önskat mig kan jag göra med spöna.
Båda spöna "laddar" med kort lina, inget onödigt kastande för att förlänga linan utan som mest ett par kast och så ligger linan där jag vill ha den.
Inga problem att menda linan utan det fungerar utmärkt även med det kortare spöt. Underhandskastar som jag aldrig gjort förr... En fröjd....
Att drilla fisken är något helt annat än med alla andra spön jag fiskat med.... Både effektivt och en speciell känsla att känna varenda rörelse från fisken ner i handtaget.... En mäktig känsla.... Jag är sammanfattningsvis mer än nöjd.... Det enda att beklaga sig överför att jag inte valt att fiska med Bamboo lång tidigare i mitt liv....
Med vänligaste hälsningar. Tord Bengtsson


10-kilos lax från Em, tagen av Pelle Klippinge på ett 8 1/2 fots spö för lina #6 (tror jag).
Spöet byggde jag 1988-89.

Klippinge 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hej Carl,

Ditt spö fiskar som ett dröm. Igår fiskade jag med en Cortland 444 DT 5 F och det var underbart.

Ian Craig

Ian fishing

Ian´s rod with catch

 


 

Nu ville jag egentligen mest berätta hur fantastiskt nöjd jag är med mina spön...
Alla tre har använts flitigt och de är och “uppför sig” precis som det var tänkt.

Thomas Håkansson På bilden ser du den kraftigaste harren som kom upp under den dryga veckan. Spöet var 7´9´´ Semi P och under den dryga och lååååånga kvart det tog att lotsa den ytterst stridbare harren till lugnvatten f v b till håven så slog det mig flera gånger att jag aldrig ens tänkte på tafsbrott. Det känns helt enkelt så tryggt och säkert att drilla fisk på dina spön.

Dessutom missar jag betydligt färre hugg och tappar nästan ingen fisk längre, vilket jag tror hänger samman med min övergång till splitcane.

Thomas Håkansson / Malmö

 

 


 

I just wanna thank you again for the rod you built for me!

I had it work very hard in Poland for 8 days in May and it was beautiful.

Recently i was fishing with the casting national champion of my country and he was blown away by the performance of this rod.I was very happy to be able to give advises to a casting champion about timing and casting stroke and see it how the casting is getting better. 

Day by day I'm more proud of this rod and I fish it as much as I can . so thank you again for the rod and I hope it will be by my side a long time!

Ioan Szizkai / Romania


Peter Bentzer med sitt Anderberg-spöhttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png

 

”Det spö som du gjort fick göra sin debut en underbar kväll vid Jaurekaska i Lule älvdal. Jag krokade en harr på ett drygt halvkilo och hade ytterligare ett par hugg. 
Efter denna kväll bar det av till Arjeplogsfjällen. Under de tio dagar som jag fiskade här använde jag nästan uteslutande ditt 8,5 fots spö. 
Jag fick ett par öringar på över kilot och ett tiotal strax under kilot på torrfluga med spöet. Bentzer

Först av allt vill jag understryka hur vackert jag tycker att spöet är. Fantastisk finish och en underbar mörk färg på bambun. Agatelinföraren passade helt perfekt också. 
Min far som också är frälst på bambu var också mycket imponerad.

Som lina använde jag både 5 och en 6 klassade WF linor. Jag kunde ganska enkelt lägga ut drygt 20 m lina och det kändes som att med en något bättre teknik så kommer jag att kunna skjuta en bit till om jag behöver. Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med spöet och jag vill åter tacka dig för att du tog dig tid att bygga det.”

Varma Hälsningar

 Peter Bentzer

 

 

 

 


 

Hej Carl, 
Har just landat hemma efter min årliga vecka vid Storån. Per Slagbrandhttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.pnJag fiskade hela veckan med ditt spö (7´9 semiparabolic) som du gjorde åt mig i vintras och  en DT 4 silkelina och jag är 100 procentigt nöjd med spöet. 
Det svarade fint mot olika tempo och det var lätt att träffa den yta jag siktat på med eller utan slack i linan. Efter att ha flugfiskat i 40 år har jag fått en nytändning av detta. Tack. 

Vi hade blandat väder med två frostnätter och en dag med hällregn. Jag har under alla år inte sett så höga vattennivåer tidigare. Detta öppnade för ett intressant fiske i själva ån nedan håarna där det gick att se fisk att kasta på. Bägge dessa fiskar är fångade på detta sätt på olika platser i ån och i bägge fall såg jag fiskarna stiga till min torrfluga. Nya Zeeland, släng dig i väggen. Bägge var ca 49 cm och vägde 1,4 kg.   

Ha det, 
Per Slagbrand

 

 

 

 


Jennifer Olsson"Yesterday, Kenneth Bostrom and the other editor of Sportfiske, Tomas Hagg, was here in Gimdalen.  
I showed Kenneth the rods and he was very impressed. He said, "Anderberg is the best rod maker in Sweden... the best." He remembered working with you many years ago..."

Jennifer Olsson, author of "Cast Again" and "Fly Fishing the River of Second Chances", Bozeman , Montana

 

 

 

 


"La Branche always brought his Leonard rod. I had my "Swedish Leonard Rod". lars ake small

The mailman had brought it this very day. The hexagon bamboo was flame tempered to a dark honey tone; the color honey gets when the bees find the tiny mauve heather bloom in August. 
The wrappings were dark red, someone should have called it burgundy. The varnish was crystal clear and as smooth as was it polished with olive oil.

The rod makers name was written in an elegant style – Carl Anderberg. 
The nickel silver ferrules were short. The reel seat American Rosewood. Resilient and powerful, the pleasant weight and toughness of the bamboo made the action rather fast than slow. 
It was 7 feet 9 inches for a # 4 line. The finest fly rod anyone can make. La Branche would have suggested an exchange. I would have declined ..."

Fiske för Alla, Krönika, Lars-Åke Olsson

 

 

 

 


Joachim Wallinhttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png

”Vi kom just hem från ett underbart men kallt premiärfiske med  spöna.Nenni Wallihttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png
Vi fick båda drilla oss nöjda, med en båge på +2kg som toppnotering.
Jag tog fiskar på både torrt, nymf och streamer och med olika linor.
Spöna är helt underbara och det märks att det är en ”Master” som hyvlat fram dem.

Nennis spö fungerade mer än utmärkt med Opti stream linan klass 3+. Linbågarna gick verkligen att tryckas ihop i vinden.

Nenni säger:
-Tack så himla mycket för spöet Carl! Jag fattar nästan fortfarande inte helt att det är mitt egna fina spö.
Det känns nästan för fint för att fiska med. Jag kommer att få gömma det för fisketoken här hemma J…”

Nenni och Joachim Wallin

 

 


 "On day one, I was allocated the beat from Figheldean Bridge up to the Tank Crossing "C".

I wanted to christen this wonderful rod you made for me on a Netheravon brown.
I located 2 nice fish working in a deep run between two large rafts... On the third drift down a larger fish shot out from under one of the weed rafts and BANG I was in...
After a lengthy battle in which time the rod performed beautifully well as I expected it to do, I finally slid this large fish over the rim of my net...
So ended the first outing of my rod.
Truly wonderful Carl,I love it too bits.
Thank you again for making this fisherman so happy..."

Chris Carter

Chris Carter


Allan Peterssonhttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png

Ett glatt återseende ! Mr. Fly Dressing med det "Aurland Dry Fly Rod "jag byggde åt honom på 80-talet .


Hei Carl!
Du har virkelig laget et mesterstykke av en stang, og jeg og Parabolic Custom har blitt bestevenner!

Stanga er nydelig på 3-4 meters avstand, lirke forsiktig en sipvakende ørret på kroken,magnar small for i neste øyeblikk ved 2-3 blindkast nå ørreten 20 meter ute.


Årets 1.elvefisk 22.Mai ble en vakker ørret på 2 kg. tatt på fridrivende vårfluepuppe.

Jeg benyttet muligheten til å teste styrken til stanga,som avslørte en sterk men smidig rygg uten overbelastning.
Elva der har rifflestrøm med små lommer,tett overhengende vegitasjon så jeg benyttet meg av stangas flotte egenskaper til rullekast og småmendinger.

7,9 fot er en utrolig fin lengde. Liten nok til små forhold og smygfiske,samtidig lang nok til at jeg føler megvel ved et vatn. Jeg bruker snøreklasse 5.
Noe av det mest imponerende er at det er like morsomt og fintfølende med småfisk(25-30cm.) også. Hele stanga,inklusive bunndelen er med på også småfisk og korte kast.

Før har jeg brukt 2 stenger:
1 liten glassfiber og en karbon av topp kvalitet.
Din Parabolic Custom erstatter disse til fulle,og man får denne fantastiske parabolske aksjonen på kjøpet.
Jeg er så fornøyd at jeg mange ganger har tenkt: tenk om det skjer noe. Kanskje jeg skulle hatt en maken til.
Kan dermed forsikre deg om at jeg går forsiktig langs elvebredden.

M.V.H. Magnar


 "Jag bifogar ett par bilder på fisk som Johan Klingberg fångat i år med spöt som du byggde för att du ska få en uppfattning om spektrat på fisket. 
Öringen på bilden var den näst största som Johan fick den dagen. För alla de som tror att splitcane är ömtåligt kan väl en sådan fisk bevisa annat."

Ulf Börjesson

Johan Klingberg


 "Din eminenta skapelse, The JOMS Rod, invigningsfiskade jag med i Storån. 
En värdig plats för en effektiv "dam" med klass att presenteras vid.

Jag hittade direkt en öring på en spännande plats. Ett första kast och öringen tittade på min dun i strl 14. 
Så ett inmåttningskast nedströms fisken och ett nytt skarpt utlägg.

En utomordentligt vacker öringhane på 57cm blev invigningsfisken. På önskemål från Sawyers gravade jag den och den avnjöts senare i veckan. Jag behöver väl inte tillägga att jag är synnerligen nöjd med spöet."

Thommy Gustafsson, Flugfiske i Norden

TommyG Smallthommy gustavsson


"Wanted to report back on the rod. I spent the weekend and part of the week on a nice river i Luxemburg, one of the few stretches that have what we could consider a nice amount of grayling....
The rod performed wonderfully especially in the wind. I had forgotten how nice it is to cast a split cane after so many years of not using one.

Really nice and congratulations on a great rod."

Melvin Rodriguez , New York


Preben Torp Jacobsen and Carl Anderberghttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png

"...and the parabolic rod you made for me last season has become a great favorite of mine. 
I use it for all my grayling fishing and much more. But, now you listen; it introduced itself in a spectacular manner a wonderful day at the River K, a day when I ALMOST caught the largest trout I ever hooked.

The trout lay in a bend and rose immediately to a "Light Ollie" and was hooked. Despite a fierce strike from an over-exited old man the little rod managed to save the fine tippet. 
The fight was exceptionally long and hard much due to large chunks of weed attached to the leader, but finally the rod had defeated the completely exhausted fish....and then, what happened ? !... I guess You have already figured why I wrote "ALMOST caught"; close to the net the tippet of 7 X broke and the giant trout slowly slipped away.
I must say an Anderberg rod might have the utmost qualities, but it certainly has One big fault. It doesn't allow a seasoned veterinary to enjoy the triumph to catch his largest trout ever on a "cob web" tippet!

Preben Torp Jacobsen, "Flyleaves" (Quotations derive from a "speech" at Simested River, 1992)


"Hi Carl, Thank´s for a great rod.This trout I caught on a dry fly on River Varzina.

I also send You a photo on a trout I caught with a caddis pupa.
The rod I used was Your 7´9´´, # 6/7 Parabolic Special dual tip rod."

Best regards, Harri Mustonen , Helsinki

Harri Mustonenhttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png


Hei Carl.
På fredag hentet jeg stangen på posten. Ingen skader på den heldigvis.
Hvilken nydelig stang! Klingens blanke yttre gav inntrykk av at den var innkapslet i glass. Lakkeringen over surringene hadde flotte definerte kanter (har du tatt av maskeringen mens lakken var flytende?). 
Både fargen på rullefestet og surringene passer perfekt til fargen på G . R .- snellen.

Den imponerer med sine kasteegenskaper også. Jeg er overrasket over hvor mye punch det er i denne lille stangen. 
Jeg kaster med en bakover-oppover bevegelse i bakslengen, med et tidlig stopp. Fremslengen går litt nedover. I tillegg til de egenskapene som du beskriver på arket, så vil jeg tilføye stangens gode egenskaper når det gjelder å slå over lange fortommer.

Selv ved dårlige kast kommer fluen nesten alltid fremst. Hadde en gang en Scott Eclipse #4 karbonstang som også hadde denne egenskapen.

Håvard Krohn / Ålesund

Håvard Krohn


 ".......presented me with one of your fine rods on Saturday evening, and I want you to know that it is the most beautiful rod in my collection. I am thoroughly impressed by your craftsmanship, and I will treasure this fly rod."

K.C. Walsh , manager Simms Company


 "...sooner to thank you for building my wonderful Midsummer and 4th of July rods.

They are lovely, elegant, beautifully designed, finely crafted, and (most important!) marvelous fishing tools. 
Both of the rods far exceeded my expectations... I am enclosing some photographs taken last fall on Slough Creek in Yellowstone Park in Wyoming...
I doubt I would have been able to land such large fish on such a fine tippet with a graphite rod..."

Gary Knighting, Colorado Springs

Gary Knighting


 

"But have time and technology passed by Tonkin cane as a rod-making material, relegating cane rods to wall-hangers or collectibles? Or can 

fishable, even exquisitely fishable, Omslag FlyRodReel smallrods still be crafted from it?...,
and while the Midsummer Rod is clarly designed for more delicate work, it still has a good range. 

But the 4th –of – July rod was my favorite, and with a 5-weight line. So equipped, the rod was surprisingly versatile: Close or distant, small fly or big, it will deliver with delicacy or authority, as the situation demands. If you´re looking for a cane rod that not only looks good but performs, consider the Olsson / Anderberg Signature series. "

Fly Rod & Reel , July 2000 / Buzz Bryson

 

 


 

"You really know bamboo. It is a great rod. Cosmetically very beautiful and it really handles the line like I want.
A great rod... it feels like a really serious trout tool.

Harri Mustonen , Helsinki

 


 

Splitting Cane

"I rigged the rod with a Cortland 444 double-taper 6-weight line for the first series of casts. 

My initial impression upon casting was that the rod was snappy, but you still feel some bend into the butt, which is reminiscent of a Payne action. 
It seemed like a nice melding of deeper European rod actions that have been influenced by parabolic tapers with the quicker tipped American-style actions.

It was a quite pleasant ride...was one of a few rods I´ve cast where I could see applications for either the 5-weight or 6-weight line without losing the essence of the action that makes it fun to cast.
I honestly could go with either line, depending on conditions"

"Splitting Cane", Ed Engle, Stackpole Press

Ed Engle

Ed Engle

 

 

 

 


"Once again I have reason to express my joy to own a rod made by you. 
Often I bring out the rod just to sense its beauty. Can craftsmanship be more elegant? I really doubt it. Naturally, it was the only rod I used during our fishing trip.

The rest of the summer I have made a habit of sitting in the garden reading a good book, sipping my coffee with the rod tackled leaning against an apple tree; now and then I make a cast just to feel its rhythm ..."

Claes Hederstierna , Falkenberg

Hederstiernahttp://www.splitcane.se/plugins/system/jcemediabox/img/zoom-img.png


Dear Carl!
I have used your 7 1/2 footer for two seasons and I have got to know it quite well by now. 
My first impression was the outstanding finish and the beautiful flamed tone it has.

But the performance and the durable feel of the rod is what comes to mind when I´m on the water, using it as the fishing tool it was meant to be. 
Casting ability and the way it handles fish is about all I can ask for. 
You are a true craftsman.

The best of wishes
Mats Öberg , Stockholm